уторак, 30. април 2013.

Dijeta kod secerne bolesti

  Dozvoljeno je: maslo,supa,pavlaka,kajmak,mladi sir,sardine,tunjevina,masline,sunka,kafa,caj,limunada bez secera,limun,sirce,zeleni luk, mleko i mlecni proizvodi daju se uslovno tj. posmatra se dali se posle njih secer povecava ili ne. Isto tako se dozvoljavaju orasi,lesnici,bademi,jaja,zeleno povrce,spanac,mlada boranija, celer,kupus,karfiol, rastavci,cvekla,tikvice,riba morska i recna (bez brasna i zaprske),rakovi,skoljke,ostrige, salate sirove i kuvane.
  Krompir-uslovno do 150 gr dnevno, sve vrste mesa su dozvoljene samo ako druga bolest ne zahteva njihovo ogranicenje,majonez,loj,jela bez brasna i mineralne vode.
  Zabranjeno je: sve sto u sebi sadrzi secer i sto moze da se pretvori u secer (u telu). Kase u kojima ima brasna,sosovi,zaprske,pivo,slatko vino,hladna pica,alkoholna pica,zita,testa,hleba preko 500 gr dnevno,i krompir preko 150 gr,med,grozdje,i svako slatko voce,konzerve,cokolada i svako zrnasto povrce (pasulj,bob,grasak,socivo itd).
  Analizirati mokracu i krv na kolicinu secera u njoj. Posle toga se moze govoriti o tome dali postoji prosta ili komplikovana secerna bolest kod bolesnika.
  Radi znanja i upravljanja nabrajamo povrce i voce u kojima ima najmanje i najvise secera:
  Od 1-3% secera imaju: kupus,krastavac,celer,spanac,spargle,pecurke sampinjon,zeleni grasak u mahunama. 
  Od 3-5% imaju: patlidzan,kelj,karfiol,rotkvice,zelena boranija,artisoke.
  Od 10% imaju: repa i sargarepa,tikva,cvekla,luk zeleni,grasak (konzervirani),jagode,limun,breskve,ananas, pomorandza. 
  Izbegavati suvisnu upotrebu mesa i masti,odmarati s vremena na vreme 1-2 dana i za to vreme umanjiti uopste kolicinu hrane,po neki dan jesti samo povrce,2-3 dana jesti samo mleko,5-7 dana opet mesovitu hranu. U slucaju akutne bolesti,gripa,zapaljenja pluca,infekcije itd. promeniti dijetu: treba umanjiti masna jela i belancevine (meso i jaja) a povecati slatka mleka do 2 lit dnevno,krompir 200 gr,ako je situacija teska tek se potom daje insulin.

Нема коментара:

Постави коментар