уторак, 30. април 2013.

Spremanje i upotreba lekovitog bilja

  Lekovito bilje nejcesce se kao lek upotrbljava u obliku caja. Caj se dobiva prelivanjem biljke kljucalom vodom (lisce,cvet iseckani koren). Biljka se ne kuva i ne ostavlja da kljuca.
  Lekovito bilje,odnosno lek iz predhodnog bilja izvlaci se pomocu alkohola (96,90,80 pa i 60%). Ako se lek spravlja od sveze biljke imamo tkzv. alkoholaturu,a ako je dobiven od suve biljke imamo tinkturu. Najzad,lekovito bilje sprema se sa vinom kada se to bilje ostavi da kisne u odgovarajucem vinu 8-10 dana zatim se procedi i pije po uputstvu.
  Od lekovitog bilja prave se jos i vodeni ili alkoholni ekstrati (zgusak,talog)
  Lek u vidu ekstrata neke biljke dobiva se kada iz caja ili soka odnosne biljke ili njenog alkoholnog rasola isprai tecnost.
  Tecnost isparava sve dotle dok se ne dobije zidak ili mek talog. Tecan ekstrat je uglavnom jaci od mekanog ili suvog.
  Lekove treba upotrebljavati po upustvu koje je dato za svakog od njih. Lek.odnosno cajeve treba upotrebljavti mlake ili tople i ne piti ih na iskap,vec u 2-3 razmaka jer tako caj bolje deluje na stomak.
  Gorke cajeve ne treba zasladjivati,jer od toga bolesnicima biva muka. 

Нема коментара:

Постави коментар